Legen: Du kommer aldri til å gå igjen


 

Fallskjermhopping er en fascinerende sport. Det får adrenalinet til å pumpe og mange får rett og slett et nytt syn på livet (bokstavelig talt) etter sitt første hopp. 29 August, 2015, etter hopp nr 260, ble livet til Dennis Kakis snudd opp ned etter disse ordene fra legen: "Du kommer aldri til å gå igjen". Han knakk ryggen og ble lam fra livet og ned i en ulykke etter et fallskjermhopp. "Jeg har lært at det finnes to typer lammelser ved brudd i ryggmargen. En type som kalles innkomplett lammelse, dvs at all eller noe bevegelse kan komme tilbake med riktig trening. Det andre kalles komplett lammelse, og det ligger i ordet at pasienter med denne typen lammelse vil mest sannsynlig  aldri kunne gå igjen. Jeg fikk desverre beskjed om at jeg hadde den siste typen - 'komplett'".  


 

Hva tenker man når man får en sånn beskjed? Man tar det å kunne gå for gitt, og en dag skal du plutselig aldri få muligheten til å gjøre det igjen? "Jeg brånektet, jeg humret og ble litt irritert og svarte at; det kan dere bare glemme, jeg har en fallskjermsesong som starter 2 mai som jeg må rekke, så dette kan dere bare glemme". 9 måneder har gått siden den fatale ulykken, og tro det eller ei; gutten er tilbake på beina og har gått sine første steg. Det er vanskelig å uttrykke denne perioden med ord, men Dennis forteller at det ikke har vært lett. En tid med uendelig sjelgransking, trening, blod, svette og tårer har jeg kontakt med kroppen igjen. Jeg har trent og trent til jeg har kastet opp og kjent morfinpillene klinke på baksiden av tennene mine på vei opp igjen. Det vanskeligste har vært å se det positive i ting og opprettholde en positiv innstilling til det hele. Jeg har også hvert veldig heldig og hatt gode, flinke personer rundt meg som har støttet meg; pleiere, leger, venner og andre helsefolk har hele tiden stått bak min rygg. Jeg vil takke menneskene på Ullevål sykehus, Sunnaas sykehus, Catosenteret og Fram rehabilitering for at jeg har kommet dit jeg har kommet. 


I en slik situasjon er det tankesettet og mentaliteten som avgjør om man takler det eller ikke forklarer Dennis. Det har vært opp og nedturer underveis, og han har brukt utallige timer på å komme frem til et tankesett som gjør at han klarer å opprettholde en positiv mental innstilling til det hele. "Det jeg kom frem til er at barn rehabiliteres raskest. De er flinke til å leke, og de ser det positive i ting. Det er ikke alltid de høre på de voksne (leger i mitt tilfelle), de er ikke redde for å falle, og de liker å eksperimentere i forhold til å finne ut av ting på egenhånd. Det å helbrede seg konsumerer veldig mye energi, men det gjør også bekymringer, så velg nøye hvordan du vil bruke din energi. På samme måte som vi spiser sunt er det også viktig å mate hjernen med sunne tanker. En person kan spise sunt og trene mye, men til tross for det så kan bekymringer, og negative tanker gjøre en syk og utmattet. Det er en helhet som må/bør opprettholdes".  Det er imponerende å se hvordan Dennis og andre i lignende situasjoner evner å se det positive i det negative. Det er en egenskap vi alle må tenke over, og vi ønsker Dennis som har gjort det "umulige mulig" lykke til videre i rehabiliteringen. 

 

 

Team Passion4health

#fallskjermhopp #psykiskhelse #ulykker #rehabilitering

Ingen kommentarer Skjul

Skriv en ny kommentar

hits